Begeleid Wonen en Werken | De 4 Elementen (Stroobos)
20400
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-20400,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.0, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_header_set_inside,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Begeleid Wonen & Werken

In het kort

Bij De 4 Elementen geloven we dat iedereen kan bijdragen aan deze wereld. Jij dus ook! Door op verschillende niveaus ondersteuning te bieden helpen we mensen vanaf 18 jaar zelfredzaam te zijn en volwaardig te participeren in de samenleving. Op zorgvlak biedt De 4 Elementen een Begeleid Wonen en Werken traject, Ambulante begeleiding en dagbesteding aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Wij gaan uit van mogelijkheden!

Door o.a. Autisme, PDD-NOS, ADHD, ADD, Licht verstandelijke e.o. psychische beperking of een Niet Aangeboren Hersenletsel is de weg naar zelfstandigheid niet altijd vanzelfsprekend. Onze deelnemers werken samen met professioneel opgeleide begeleiders aan hun ontwikkeling richting zelfstandigheid.

Het Begeleid Wonen en Werken Traject

Deelnemers met 24-uurs begeleiding wonen beschermd in één van de moderne chalets of waterarken op het landgoed van De 4 Elementen. In het traject wordt zowel gecoacht op Zelfstandig Wonen als op Zelfstandig Werken.

Lees verder
Dagbesteding

De 4 Elementen biedt dagbesteding aan mensen vanaf 18 jaar. In overleg wordt een werkplek gekozen een van de afdelingen van De 4 Elementen.

Lees verder
Ambulante Begeleiding

De 4 Elementen biedt ondersteuning aan mensen met een hulpvraag die reeds zelfstandig wonen. De begeleiding bestaat uit het ondersteunen, aansturen en structureren van dagelijkse en veel voorkomende zaken rondom wonen. Hierbij staat de individuele hulpvraag centraal.

Lees verder
Informatie voor zorginstellingen & gemeentes

De 4 Elementen ziet een absolute meerwaarde in samenwerking met zorginstellingen, gemeenten en aanverwante organisaties en bedrijven.

Meer informatie

De 4 Elementen

Ontdek je talenten, groei en ontwikkel je in de samenleving!

Begeleid Wonen en Werken

Het traject
Wonen

Deelnemers van het Begeleid Wonen en Werken Traject wonen op Landgoed De 4 Elementen in een zelfstandige woonruimte. Dit zijn of moderne chalets op het landgoed, of appartementen in één van de moderne waterarken in de aan het landgoed grenzende haven.

In de woningen vind je alles wat je nodig hebt: een moderne keuken, badkamer, woonkamer en slaapkamer. Daarnaast heb je een eigen tuin en een ingebouwde schuur voor bijvoorbeeld je fiets.

Benieuwd hoe zo’n woning er van binnen uitziet? Neem eens een kijkje!

Een kijkje in een woonark
Bouwprojecten

Groenvoorziening

Fiets reparatie

Schilderwerk

Metaalbewerking

Havenmeester

Schoonmaakwerk

Houtbewerking

Werken

Bij De 4 Elementen hebben we een werkcultuur. Samen bieden we diverse diensten, zoals Camping De 4 Elementen. Als deelnemer ga je aan de slag bij een van deze diensten. Je werkt samen met je collega’s aan diverse werkzaamheden, waaronder groenvoorziening en houtbewerking.

Iedereen is goed in iets. Weet je niet waar je goed in bent of wat je leuk vindt? Dan gaan we samen op zoek naar jouw talenten en interesses. Je zult jezelf, met behulp van je begeleiders, verder ontwikkelen. Zo kun je straks aan het werk op een plek die bij jou past. Werk dat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Hiernaast zie je een overzicht van de werkzaamheden die je kunt doen. Na de opening van het D4E Centrum bieden we ook werkervaringsplaatsen op gebied van horeca, recreatie en detailhandel.

Kijk ook eens naar de bedrijven in het D4E Centrum!

Bedrijven in het D4E Centrum
Doelen & Begleidingsplan

Als deelnemer van het Begeleid Wonen en Werken traject krijg je een persoonlijk begeleider met wie je wekelijks zaken op gebied van wonen, werken en ontwikkeling bespreekt.

Samen met je begeleider stel je een begeleidingsplan en actiekaart op. Hierin staan doelen waar jij aan wilt werken.

Training & Workshops

Er worden verschillende workshops en trainingen gegeven waar je aan zult deelnemen. Tijdens deze trainingen leer je hoe je bepaalde zaken zelfstandig kunt aanpakken zoals het huishouden of het koken van je eigen maaltijden.

Interview met René

Wonen en Werken op Landgoed De 4 Elementen, hoe is dat nu echt? René de Heij, deelnemer van het Begeleid Wonen en Werken traject én bewoner op het landgoed verteld er meer over.

Het landgoed in vogelvlucht

De 4 Elementen bestaat uit verschillende elementen welke allemaal zijn gelegen op landgoed De 4 Elementen. In deze korte film (+/- 3 minuten) krijg je inzicht van het landgoed en het harde werk dat er dagelijks wordt verricht.

Dagbesteding

Op een gezellige en leerzame manier je dag doorbrengen

De 4 Elementen biedt mensen met Autisme, ADD, ADHD e/o verstandelijke/psychische problematiek  een leuke en leerzame werkplek. Samen worden diverse diensten gerund zoals de camping en haven.

Je komt terecht een klein team met vaste begeleiders. Samen voer je diverse werkzaamheden op en om het landgoed uit. Tijdens het werk en door diverse trainingen ontwikkel je jezelf.

Lassen in de werkschuur

Ambulante begeleiding

Thuis ondersteuning bij dagelijkse zaken
Woningen van onze deelnemers

Ambulante begeleiding wordt ook wel thuisbegeleiding genoemd. Je krijgt ondersteuning in je woonsituatie. Samen met je Persoonlijk Begeleider worden afspraken gemaakt over hoe vaak, wanneer en op welke vlakken ondersteuning wordt verleend.

Je kunt bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij het huishouden, administratie en/of koken. Je persoonlijk begeleider is er ook om je te helpen bij het onderhouden van sociale contacten en helpt je bij persoonlijke en praktische zaken.

De acht leefgebieden

Acht uitgangspunten voor een goede ondersteuning
Vormgeven van relaties

Met gezin van herkomst, partnerrelaties

Participeren in onderwijs of werk

Kennis en vaardigheden opdoen, een beroep uit te kunnen oefenen en een keuze te maken t.a.v. werk

Invulling van vrije tijd

Ondernemen van activiteiten en het zinvol doorbrengen van de tijd waarin geen verplichtingen zijn

Creëren en onderhouden van een eigen woon – leefsituatie

Een plek creëren waar je je thuis voelt, en deze onderhouden, omgaan met buren/mede bewoners

Omgaan met autoriteiten en instanties

Accepteren dat er instanties en personen zijn die jou instructies kunnen geven die je moet opvolgen

Zorg dragen voor je gezondheid/uiterlijke verzorging

Goede lichamelijke conditie, gezonde voeding en vermijden van overmatige risico’s zoals alcohol en drugs

Opbouwen en onderhouden van sociale contacten

Contacten leggen en onderhouden, oog hebben voor wat contacten op kunnen leveren, openstellen voor vriendschap, vertrouwen geven en nemen, wederzijdse acceptatie en respect;

Vormgeven aan intimiteit en seksualiteit;

Ontdekken wat mogelijkheden en wensen zijn in intieme relaties

Zorginstellingen

Algemene informatie voor zorginstellingen/gemeentes

De 4 Elementen begeleidt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt vanaf 18 jaar op weg naar zelfstandigheid in de gemeenten Achtkarspelen en Westerkwartier. Onze deelnemers doen actief mee in de maatschappij waardoor de leefbaarheid en de sociale integratie wordt vergroot. Op basis van een individueel coachingstraject bieden we 24-uurs begeleiding en ambulant wonen en/of werken en dagbesteding.

Wij zijn een kleinschalige organisatie die aansluit bij de vraag en wens van de deelnemer. Dit leidt tot ontwikkeling van eigen kracht en actief burgerschap. Onze deelnemers leiden een leven zoals ieder ander met een eigen woning, baan en activiteiten in het weekend.

We komen graag in contact!

Samenwerken?

Aanmelden

Heb je nog vragen of wil je je aanmelden?

Wil je deelnemen aan het Begeleid Wonen en Werken traject van De 4 Elementen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier.

Aanmeldformulier

Specifieke vragen over het Begeleid Wonen en Werken traject? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel: 0512-712400

Contactformulier