Interview met Dalbéma (Zelfstandig werkend kok en begeleider)
23650
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-23650,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.0, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_header_set_inside,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Interview Dalbéma – Zelfstandig werkend kok en Begeleider

De 4 Elementen is een leerbedrijf. Iedereen ontwikkelt zich. Een combinatie van vakkennis en zorg werkt hierbij ontzettend goed. Alle begeleiders zijn professionals in de zorg, maar ook op een eigen vakgebied. Daarnaast blijven ze zichzelf ontwikkelen. Dit maakt ze fantastische leermeesters. Zo ook Dalbéma, -professional in de horeca- die naast zijn opleiding tot zelfstandig werkend kok ook deelnemers van het Begeleid Wonen en Werken Traject begeleidt.

 

Horeca- en zorgprofessional
Dalbéma werkt al vijf jaar bij De 4 Elementen. Hij is werkzaam als begeleider en gastheer, en doet daarnaast een opleiding tot zelfstandig werkend kok. In de keuken van het D4E Centrum werkt hij samen met deelnemers, studenten en mensen die re-integreren. Er worden dagschotels gemaakt voor camping- en havengasten en het avondeten wordt bereid. Daarnaast worden er volop lekkere dingen gemaakt in de keuken, hoewel die nooit terug te vinden zijn..

 

Variatie
Dalbema heeft het erg naar zijn zin bij De 4 Elementen. Hij staat telkens weer voor een verassing: “Elke dag is heel gevarieerd. Je weet in principe niet hoe de dag verloopt, maar dat is juist het leuke van mijn werk hier. Je speelt in op de situaties die gebeuren, dat maakt het zo interessant.”

 

Combinatie met zorg

De combinatie met zorg is fantastisch. Het leuke aan het werken met deelnemers is dat je niet alleen samen een gerecht maakt, maar ze ook nieuwe dingen bij leert. Daar kun je veel voldoening uit halen. “Ik probeer de deelnemers eerst op hun gemak te stellen zodat ze lekker ontspannen kunnen werken. Daarna leg ik bepaalde situaties uit en dat wordt dan stapsgewijs uitgevoerd.” Zo leren de deelnemers beetje bij beetje nieuwe gerechten klaar te maken en wordt hun zelfredzaamheid vergroot.

 

Deelnemers zijn leermeesters

Tegelijkertijd leer ik van de deelnemers. Ze zijn perfecte leermeesters, voor leermeesters. Als ik iets niet goed uitlegt, dan merk je dat meteen. Het houdt je scherp en leert je duidelijk te communiceren, goed uit te leggen en na te denken over de stappen die je wilt zetten.

 

 

Bekijk hiernaast het interview met Dalbéma.

 

 

Wil je meer weten over waarom zorg en vakkennis op een ander gebied zo goed samengaan? Volgende vertelt Janny in haar nieuwste blog hoe deze manier van werken is ontstaan en waarom hij zo goed past bij de grensoverschrijdende manier van werken van De 4 Elementen.

 

Date

24 april 2018

Category

Begeleid Wonen & Werken

Share