Hoe belangrijk is een doelgroep in de zorg? | Blog Janny Reitsema
23588
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-23588,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.0, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_header_set_inside,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Doelgroep – Blog Janny Reitsema

De meeste deelnemers van het Begeleid Wonen en Werken traject van De 4 Elementen hebben Autisme*, ADD, en/of ADHD. Dit is een doelgroep die baat heeft en zich prettig voelt bij ons traject, hoewel het traject niet is ontwikkeld op basis van deze doelgroep. Het is een proces dat zich, net als De 4 Elementen, in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

 

Kansen in de zorg zien

In het verleden heb ik bij veel zorgorganisaties gewerkt. Er waren zoveel kansen en talenten waar niets mee gedaan werd, zonde! De focus lag, vanuit mijn optiek, op de verkeerde plaats. Aan ontwikkeling en talenten werd geen aandacht besteed. Er was gebrek aan sturing, zingeving, tijd en noem maar op. Telkens weer zag ik cliënten verder in de knoop raken, en ik stond machteloos.

 

Dan begon het te kriebelen. We hebben het nota bene over mensen! Mensen die kansen zouden moeten krijgen maar bij wie de toekomst al is bepaald. Met de juiste ondersteuning zouden de meest ‘lastige cliënten’ (zoals dat zo mooi gezegd wordt) zich kunnen ontplooien tot fantastische individuen. Mensen die hun steentje bij zouden kunnen dragen aan de maatschappij.

 

Geen doelgroep, maar een doel

Dus ben ik begonnen. Niet met een specifieke doelgroep in mijn achterhoofd, maar met een doel. Ik geloof dat ieder mens kan bijdragen aan deze wereld. Het maakt niet uit wie je bent of wat je situatie is.

 

Ieder mens heeft de potentie om deze wereld ietsjes mooier te maken.

 

Wat je elkaar moet gunnen is een kans. De kans om je te ontwikkelen tot de beste versie van jezelf.

 

Natuurlijke selectie

Mijn eerste deelnemers waren mensen die nergens anders terecht konden. Veelzijdige mensen met uiteenlopende vraagstukken. Toen De 4 Elementen langzamerhand een fysieke vorm kreeg, kon ik steeds beter mijn werkwijze en visie integreren. Op natuurlijk wijze kwam er toen een selectie in mijn deelnemers. De mensen die over zijn gebleven zijn bijna allemaal gediagnosticeerd met Autisme, ADD en/of ADHD . Een prachtige groep mensen waar we ontzettend veel van kunnen leren.

 

Heb je een doelgroep nodig?

Is het dus belangrijk om te starten met een doelgroep in je achterhoofd? Misschien, als dat bij jou past als persoon. Wat belangrijker is, of zelfs noodzakelijk, is een doel. Een ideaal dat verder reikt dan het label van een cliënt of de bureaucratie binnen de zorg. Waar het om gaat is de mens, en de kans om te groeien.

 

Ik ben erg dankbaar en trots dat we met De 4 Elementen elkaar de kans kunnen geven om te groeien, elke dag weer. Niet alleen de deelnemers van het Begeleid Wonen en Werken traject, maar ook de vele studenten, vrijwilligers en collega’s, iedereen leert van elkaar. Samen maken we elkaar en de wereld ietsjes mooier. En is dat niet waar het eigenlijk om gaat?

 

Janny Reitsema, eigenaar van De 4 Elementen, schrijft in haar blogs over haar visie op zorg, onderwijs en belangrijke onderwerpen rondom De 4 Elementen. Lees hier meer blogs. 

 

*Met Autisme bedoelen we ASS, oftewel een Autisme Spectrum Stoornis

 

Date

16 februari 2018

Category

Blog

Share