Blog 5 – De meerwaarde van een festival

Op 26 augustus organiseren wij voor het eerst een festival op het landgoed van De 4 Elementen. In het teken van ‘Voorbij de grens’ kijken zullen er diverse muziek, dans, theater, poëzie en kunstacts voorbij komen.

 

Landgoed De 4 Elementen is gelegen op de grens van Groningen/ Friesland. In 1993 was Stroobos nog een dorp in de provincie Groningen, nu is het gelegen in de provincie Friesland. Zelf woon ik in Lutjegast, in de provincie Groningen, maar sinds 6 jaar werk ik in Stroobos, een dorp verderop in Friesland. Nooit eerder heb ik zo de grens tussen deze beide provincies gevoeld. Waar ik in andere omliggende dorpen de mensen en omgeving goed ken was dit voor mij nieuw in de omgeving waar ik nu werkzaam ben. Inmiddels was ik begonnen verbindingen te leggen met toeristische ondernemers in de gemeente Achtkarspelen waaruit Toeristisch Achtkarspelen is ontstaan. En toegetreden tot het algemeen bestuur van RMT, de overkoepelende toeristische organisatie welke Noord Oost Friesland op de kaart zet. Mede hierdoor merkte ik dat het een meerwaarde zal zijn wanneer Friesland meer met Groningen wordt verbonden op allerlei gebieden. Er ligt heel veel potentie in het grensgebied!

 

informatiepunt

Inmiddels zijn wij bij De 4 Elementen ook een Toeristisch Informatiepunt en kunnen zo onze gasten naar onze collega’s doorverwijzen in dit prachtige gebied. Wij zijn het middelpunt in een boeiend landschap van het typerende coulisselandschap in het Westerkwartier, de Friese Wouden en het Waddengebied. De oostpoort van Friesland en de westpoort van Groningen!

 

Kortom: De ideale locatie waar samenwerkingen tot stand kunnen komen. Het idee van een festival in het teken “Voorbij de grens” was dan al gauw ontstaan. Laagdrempelig en spontaan met artiesten uit beide provincies en daarbuiten.

 

De 4 Elementen

De 4 Elementen is een woon-, werk- en leervoorziening met de nadruk op ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Tijdens het festival zal intensief door het team van deelnemers, begeleiders, studenten en vrijwilligers worden samengewerkt om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Veel vakgebieden waar wij dagelijks in werken komen tijdens deze dag volop aan de orde. Een mooie uitdaging om met elkaar te laten zien waar wij met het team van De 4 Elementen met elkaar tot in staat zijn. En natuurlijk een prachtige gelegenheid om te laten zien hoe het landgoed er nu uitziet.

 

organiseren van een festival

Bij het organiseren van een festival komt veel kijken, niet alleen de invulling van het programma, maar ook de gehele planning eromheen. Wij wilden bijzondere acts die over het hele terrein hun talenten kunnen laten zien. De vraag hierbij is natuurlijk “Willen die naar Stroobos komen voor een optreden?” Via social media zijn er oproepen gedaan en gelukkig is daar veel gehoor aan gegeven. Hierna volgt dan de aanvraag voor de vergunning. De gemeente Achtkarspelen heeft deze verleend, het startsein om verder alles te regelen rondom promotie, materialen en catering, enz.

 

Het team

Het team van deelnemers, begeleiders, studenten en vrijwilligers spelen een cruciale rol tijdens het festival. Zij gaan in groepjes werken, waarbij ieder groepje verantwoordelijk is voor 1 taak. Denk daarbij aan: de bardienst, het schoon houden van de toiletten, een opruimploeg, de catering, enzovoort.

Meerwaarde

Zo’n festival heeft een ontzettende meerwaarde voor De 4 Elementen. Het is verbindend, leuk en ontspannend! Het laat zien wat wij op De 4 Elementen doen en wie wij zijn. Iedereen kan een bijzondere bijdrage leveren op zijn eigen manier die aansluit op het persoonlijke talent!

 

Verder willen wij met behulp van het festival onze camping en passantenhaven op de kaart zetten en laten zien dat wij open staan voor verbindingen en samenwerkingen!

 

Tijdens ‘Voorbij de grens’ staat de verbinding tussen Groningen en Friesland centraal, maar misschien kijk je na een bezoek aan dit festival ook wel verder dan jouw eigen, persoonlijke grens. Tot zaterdag 26 augustus in Stroobos!

 

Janny Reitsema, eigenaar van De 4 Elementen, schrijft in haar blogs over haar visie op zorg, regelgeving en belangrijke onderwerpen rondom De 4 Elementen.

Date

3 augustus 2017

Category

Begeleid Wonen & Werken, Blog, Camping/Haven

Share
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.