Diensten van De 4 Elementen dragen bij aan de leefbaarheid in Gerkesklooster-Stroobos en omgeving

Bureau Autlife helpt mensen met Autisme met Voedingsproblemen

Jorien de Jong  (Eigenaar Bureau Autlife) werkt vanuit De 4 Elementen. Ze helpt met haar bedrijf kinderen en volwassenen met voedingsproblemen, bijvoorbeeld door autisme, bij het aanleren van een gezondere levensstijl.

Voeding en Diëtetiek

Jorien studeerde Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool Groningen. Daar leerde ze alles over voeding en een gezonde levensstijl. Ze specialiseerde zich in voedingsproblematiek rondom ASS (Autisme Spectrum Stoornis).

‘Mensen met autisme hebben vaak een voorkeur voor specifiek eten waardoor ze niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Dit kan leiden tot minder energie, over- of ondergewicht, concentratieproblemen en al met al een slechtere gezondheid.’

Tijdens het onderzoeksjaar van haar studie benaderde ze De 4 Elementen. Daar kwam ze in aanraking met een grote groep mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. Een prachtige groep om mee te werken en zo meer inzicht te krijgen in voedingspatronen van mensen met autisme.

Eigen bedrijf

Na haar afstuderen kreeg ze bij De 4 Elementen de kans om haar bedrijf op te starten. Een paar dagen in de week is ze in het D4E Centrum te vinden, waar ze aan haar bedrijf werkt en cliënten ondersteunt. Een aantal daarvan zijn deelnemers van het Begeleid Wonen en Werken Traject, die met de ondersteuning van Jorien gezonder leren koken en vooral zelfstandiger gezonde keuzes leren maken.

‘De voedingsproblemen waar Jorien zich specifiek op richt, gaan vaak over een onder- of overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels. Denk bijvoorbeeld aan het niet aanvoelen van het honger- of verzadigingsgevoel en/of moeite hebben met bepaalde producten door structuur, geur of smaak. Dat ondervinden sommige van onze deelnemers ook.’ aldus Berdine Buma, begeleider bij De 4 Elementen.

Bureau Autlife

Ondanks haar specialisatie biedt het bedrijf ook coaching aan mensen zonder een Autisme Spectrum Stoornis. Bureau Autlife is open voor iedereen die meer grip en/of inzicht wil op gebied van voeding en een gezondere levensstijl. Deze vraag kan voortkomen uit de wens om te willen afvallen, maar ook om simpelweg om meer energie te krijgen of op basis van een sporttraject.

Iedere week werkt ze aan paar dagen vanaf De 4 Elementen in Stroobos. Volwassenen en kinderen krijgen 1 op 1, of in gezinsverband, begeleiding op gebied van voeding. ‘Tijdens een intake wordt het probleem in kaart gebracht. Daarvan uit wordt een individueel coachingstraject gestart waarin we het probleem oplossen dan wel hiermee om leren gaan.’ Tijdens wekelijkse coaching gesprekken wordt de voortgang bijgehouden.

Zowel Bureau Autlife als De 4 Elementen is blij met de samenwerking. ‘We versterken elkaar, Jorien geeft ons tips op gebied van voeding en tegelijk krijgt zij de kans om haar bedrijf verder op te bouwen.’

Bureau Autlife werkt vanuit De 4 Elementen in Stroobos. Zowel kinderen als volwassenen, met of zonder autisme, zijn welkom. Neem voor een vrijblijvend voedings gesprek contact op met Bureau Autlife via bureau.autlife@gmail.comof bezoek de website www.autlife.nlvoor meer informatie.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy