Leer een vak bij De 4 Elementen

Dubbele-professie Personeel – Blog Janny Reitsema

Professionals op de werkvloer zijn ontzettend waardevol; ze moeten niet alleen garant staan voor de beoogde kwaliteit maar ook je visie delen. Daarnaast vragen we bij De 4 Elementen nog iets extra’s; bijna al onze collega’s zijn professionals in dubbele vakgebieden. 

 

De focus van het Begeleid Wonen en Werken traject was altijd ontwikkeling. Dit is tevens de reden waarom we het nooit over dagbesteding hebben. Het doel van onze werk-/leerplekken is het aanleren van vaardigheden en competenties die in de toekomst elders ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld in een vrijwilligersfunctie of op een andere werkplek.

 

Daar zijn professionals voor nodig. Vakmensen die het vak over kunnen dragen. Tegelijkertijd vraagt een baan waarin je kennis deelt ontzettend veel geduld en aandacht. Daarnaast is het praktisch (zeker bij een startende organisatie) dat medewerkers breed ingezet kunnen worden. Veel van onze collega’s zijn dan ook begonnen in een andere branche zoals de bouw of de horeca, maar zijn daarna omgeschoold tot zorgprofessionals.

 

Vooral in het beginstadium, toen er nog veel gebouwd moest worden op het landgoed, waren vakmensen onmisbaar. Natuurlijk kun je vakmensen inhuren en hen het werk laten doen, maar vergooi je dan een leermomenten! Lieuwe en Ronnie, onze bouwprofessionals, kwamen precies op het juiste moment op ons pad. Beide hebben ze jaren in de bouw gewerkt voor ze zich om persoonlijke redenen lieten omscholen. Ze volgden beide een zorgopleiding en kwamen naar De 4 Elementen voor een stage.

 

Hun ervaring kwam natuurlijk ontzettend goed van pas en met hun kennis ontstonden de eerste werk-/leerplekken. Inmiddels bestaat ons team uit een fantastische groep zorg professionals met jaren ervaring op gebied van horeca, schilderen, lassen, elektriciteit, boekhouding en meer, waardoor we deelnemers op allerlei gebieden kunnen opleiden.

 

Hoewel goed personeel soms lastig te vinden is, hebben veel van onze collega’s zich op natuurlijke wijze aangesloten. De een is al een tijd werkzaam in de zorg, de ander komt bij ons via een stage. Zo is er ook in ons team constant sprake van ontwikkeling. Ons hele team werkt en leert dus samen en met elkaar.

 

Veel van onze collega’s ervaren een gevoel van opluchting nadat ze zich hebben omgeschoold. Bij ons is er ruimte voor ontwikkeling en het delen van ervaringen. We helpen elkaar verder. Dingen die in veel branches en organisaties niet voor de hand liggen. Doordat deze sfeer zo duidelijk aanwezig is groeien we dagelijks als team. We leren dat we op elkaar kunnen bouwen, en staan daardoor heel sterk bij tegenslagen.

 

Ik ben erg dankbaar voor de kracht van ons team. Een fijne groep mensen die allemaal geloven in onze visie. Dé reden dat we in relatief korte tijd zo ver zijn gekomen.

 

Janny Reitsema, eigenaar van De 4 Elementen, schrijft in haar blogs over haar visie op zorg, onderwijs en belangrijke onderwerpen rondom De 4 Elementen.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy