Iedereen kan zich ontwikkelen bij Praktijk Academie De 4 Elementen

‘Praktijk Academie De 4 Elementen’ eerste academie voor sociale inclusie in Nederland!

Sinds twee jaar draait de pilot  ‘Praktijk Academie’ De 4 Elementen; De eerste draaiende vorm van beroepsonderwijs waarin sociale inclusie centraal staat. Een vernieuwende leeromgeving die is bedacht door Janny Reitsema en dat gestart is in samenwerking met het Alfa College en het ‘Lectoraat Duurzame Innovatie in de Regionale Kenniseconomie’ van de Hanzehogeschool.

Talent en Gelijkwaardigheid

Bij Praktijk Academie De 4 Elementen kan iedereen zich ontwikkelen op een manier en binnen een tijdsbestek die bij hem/haar past. Het doel hiervan is een verhoging van de kwaliteit van leven. Dit betekent dat mensen met verschillende achtergronden, met en zonder opleiding, samenwerken en leren binnen diverse diensten. Talent (excellentie) en gelijkwaardigheid (sociale inclusie) zijn de kernelementen.

‘Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen in eigen tijd en naar eigen vermogen’, aldus Janny Reitsema, initiatiefnemer van De 4 Elementen. ‘In ons Begeleid Wonen en Werken traject leren we onze deelnemers, veelal mensen met Autisme, een vak. Twee jaar geleden kwam er een docent bouw van het Alfa College die stelde dat zijn studenten niet kunnen wat onze deelnemers kunnen op gebied van houtbewerking. Dat, terwijl onze deelnemers geen opleiding kunnen volgen omdat de verplichte vakken een struikelblok vormen. Dat zet je aan het denken.’

Niveaus loslaten

Het gesprek vormde de aanleiding voor een geheel nieuwe leeromgeving, dat inmiddels is uitgegroeid tot een pilot met uitstekende resultaten. Studenten van het WO, HBO, MBO en VSO werken samen met deelnemers, medewerkers, vrijwilligers en mensen die re-integreren aan sociale, regionale en innovatieve vraagstukken.

‘Een voorbeeld hiervan is onze Camping De 4 Elementen die wordt gerund door onze deelnemers (van het Begeleid Wonen en Werken Traject) en studenten. Studenten van o.a. opleiding Facilitair leidinggevende, Communicatie/Marketing en Groenvoorziening zorgen samen dat alles op rolletjes loopt. Degene die de toiletten schoonmaakt is hierin net zo belangrijk als degene die de gasten incheckt.’

Degene die de toiletten schoonmaakt is hierin net zo belangrijk als degene die de gasten incheckt.

Hanzehogeschool en Alfa College

De Hanzehogeschool en het Alfa College zorgen voor ondersteuning van de studenten bij de verplichte basiselementen. In de praktijk wordt verdiepend ingegaan op het ontdekken van eigen talent, persoonlijke ontwikkeling, workshops, intervisie en trainingen die samenvallen onder de noemer ‘Levenskunst’.

Met deze innovatieve manier van leren is Praktijk Academie De 4 Elementen in Stroobos de eerste, draaiende vorm van beroepsonderwijs voor sociale inclusie. Er is nog plek voor studenten voor in het nieuwe jaar. Neem voor meer informatie contact op met De 4 Elementen via info@de4elementen.nl.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy