Judith Ros (ervaringsdeskundige) geeft lezing over autisme

‘Dus.. Ik ben Judith Ros en ik heb dus autisme.’ Een beetje zenuwachtig staat Judith Ros voor het team van De 4 Elementen. Ze gaat vertellen over haar leven, en haar rol als ervaringsdeskundige in autisme. Lezingen zoals deze geeft ze al een tijdje. Ze wil zoveel mogelijk mensen vertellen hoe het is om autistisch te zijn en mensen die vanwege hun werk te maken hebben met autisme laten zien hoe autisten denken.

 

Judith Ros

Judith woont in De Gouden Zon in Borger, een leefgemeenschap waar ze helemaal op haar plek is. Daar werkt ze op de centrale werkplaats (naar eigen zeggen een vriendelijker woord dan dagbesteding) waar ze uiteenlopende werkzaamheden doet. Als er een aanvraag is, gaat ze samen met haar assistent (of begeleider) naar een locatie waar ze een lezing geeft. Soms zijn dit bedrijven, soms scholen. Ze vertelt hoe ze haar autisme (klassiek autisme) ervaart, want dit is voor iedereen anders.

Judith Ros heeft een obsessie, dit past bij haar autisme
Flippen

Ze heeft bijvoorbeeld een eigen woordenboek waarin woorden voorkomen als: ‘Flippen’, ‘Positieve Fieb’ en ‘Peer’. ‘Flippen beschrijft ze als volgt: Er komt een stoot adrenaline door mijn hoofd. “Ik ben heel blij en ga dan helemaal los en gil en fladder alles bij elkaar. Dan spring ik letterlijk door de kamer en kan dan helemaal lijp worden. Ik kan me niet beheersen.’ Judith begint te ‘Flippen’ door bepaalde voorwerpen of situaties, bijvoorbeeld mensen die huilen met een bril op. De weerspiegeling die dan ontstaat zorgt vrijwel altijd voor een ‘Flip’. Inmiddels heeft ze dit enigszins in de hand, maar eerder zorgde dit wel eens voor vervelende situaties.

Judith Ros geeft een autisme training bij De 4 Elementen
Obsessies

Judith heeft ook vele obsessies. De Rubiks puzzel is hier één van. In een oogopslag heeft ze de puzzel opgelost. Daarnaast heeft ze een obsessie met brillen. Als ze een bril ziet weet ze precies wat voor correctie iemand heeft, bijvoorbeeld +2 of -1. Ze kijkt eens rond in de groep. Een aantal mensen hebben een bril op. Tijd voor een nadere inspectie. Nee.. Geen spannende dingen, zoals prisma’s of multifocale glazen.

Judith Ros geeft autismetraining op De 4 Elementen
Autisme Spectrum Stoornis

Het Autisme Spectrum is heel breed. De dingen waar Judith tegen aanloopt kunnen daardoor compleet verschillen van iemand anders met een Autisme Spectrum Stoornis. Toevallig was het dan ook dat Eamonn (deelnemer van het Begeleid Wonen en Werken traject van De 4 Elementen) zich herkende in haar verhaal. Het flippen bijvoorbeeld, maar ook de obsessies met bepaalde voorwerpen was iets dat hij herkende in haar verhaal. Judith vertelde dat mensen vaak tegen haar hadden gezegd dat ze ‘normaal moest doen’. Zij raadde op haar beurt aan dat Eamonn vooral maar moest genieten van zijn ‘Flips’.

Judith Ros geeft Autismetraining op Landgoed De 4 Elementen

Judith, hartelijk dank voor je openhartige verhaal. We hebben erg genoten van je verhalen en grappen, en vinden het fantastisch om te zien hoe je jouw autisme hebt omarmt. Heel veel succes in de toekomst.

 

Note: 14 december 2015 publiceerde het Dagblad van het Noorden een mooi artikel over Judith Ros en haar lezingen. Je leest het artikel hier.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy