Bezoek De 4 Elementen.

Deense vertegenwoordigers ontdekken De 4 Elementen

Afgelopen zaterdag werd De 4 Elementen bezocht door een groep Denen. De groep trok onder leiding van Dietha Pauw en Eelkje Oostra een aantal dagen door Fryslân. In Achtkarspelen bezochten ze verschillende projecten in het kader van leefbaarheid in plattelandsdorpen.

Vanuit Leader bezochten dertig Denen Friesland en De 4 Elementen
Uitwisseling

De groep bestond uit dertig vertegenwoordigers van de gebieden Favrskov en Syddjurs. Ze lieten zich in Noordoost- en Noordwest Friesland inspireren over levendigheid en aantrekkingskracht van een plattelandsgebied rond de stad, een landschap dat vergelijkbaar is met hun eigen. Het bezoek volgde op een uitwisseling van vorig jaar, waarin Friezen uit zes dorpen naar de regio rondom het Deense Aarhuis (destijds culturele hoofdstad van Europa).

Rondleiding over Landgoed De 4 Elementen

Op Landgoed De 4 Elementen liet de groep zich rondleiden door Janny Reitsema, eigenaar van De 4 Elementen. De groep maakte kennis met de innovatieve werk- en denkwijze van De 4 Elementen en raakte geïnspireerd door de manier waarop krachten in het bedrijf gebundeld worden.

Zorgstelsel

Het zorgstelsel in Denemarken is heel anders dan die in Nederland. Zelf kiezen waar je zorg afneemt, dat bestaat in Denemarken niet. De focus op kansen, in plaats van op belemmeringen, dat is iets waar hard aan gewerkt wordt. Dat veel mensen geholpen worden door het slim inzetten van zorg en het buiten de kaders denken, dat was een echte inspiratiebron. Maar daar kan Nederland zelf natuurlijk ook nog veel van leren.

Vanuit Leader bezochten dertig Denen Friesland en De 4 Elementen

Een interessante, leerzame en hele gezellige bijeenkomst. Hartelijk dank!

De uitwisseling was een initiatief dat mogelijk is gemaakt door Leader. Een belangrijk uitgangspunt voor het Europese programma voor plattelandsontwikkeling LEADER is, dat mensen in het gebied zelf bepalen wat belangrijk is voor de leefbaarheid in hun gebied. Het gaat om projecten die door inwoners uit het gebied worden opgezet. Vertegenwoordigers uit de streek, de streekambassadeurs in de Local Action Group, adviseren over het toekennen van LEADER-subsidie. In Fryslân kunnen initiatiefnemers van projecten in Noordoost- en Noardwest-Fryslân subsidie aanvragen.

Vanuit Leader bezochten dertig Denen Friesland en De 4 Elementen

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy