‘Vso-leerlingen zijn kansloos op de arbeidsmarkt’ – Een reactie van Jorien de Jong

Note: Deze blog is geschreven naar aanleiding van dit artikel.

Auteur: Jorien de Jong
Eigenaar van Bureau Autlife, Stagiaire bij De 4 Elementen en Student Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen

 

Ik besef me dat ik gezegend ben want ik heb de kans gekregen meerdere opleidingen te volgen. Van MBO niveau 2 tot HBO, en zo van praktisch gericht naar theoretisch gericht, -zoals dat tegenwoordig genoemd moet worden.. Ik heb het geluk dat ik van bijna alle niveaus heb mogen proeven, beleven en ervaren.

Ik ben een uitzondering

Het besef dat ik mij niet heb laten beïnvloeden door stigma en dat ik nu bij De 4 Elementen terecht gekomen ben, is waanzinnig. Een stageplek waar ik mij op mijn gemak voel, waar ik mezelf mag zijn, kan werken zoals dit bij mij past binnen de eisen van de opleiding en waar ze mij willen en kunnen begeleiden bij het opzetten van mijn eigen onderneming. Het maakt mij gelukkig! Toch is er het besef dat ik een uitzondering ben. Er zijn zoveel meer mensen die dit soort kansen willen maar deze om wat voor reden dan ook, niet krijgen.

Niet geschikt voor MBO 2

Ik ben namelijk iemand die van het VSO komt. Om precies te zijn, het praktijkonderwijs. Gericht op kinderen die door hun lage IQ niet in staat zijn een VMBO diploma te halen. Je verlaat deze school dus ook zonder erkend diploma. Voor de meeste kinderen waarschijnlijk ook zonder toekomstperspectief op de arbeidsmarkt. Een deel leert verder op MBO (niveau 1), waarbij een deel van deze kinderen de opleiding niet afronden. Bij mij hadden ze er dan ook geen vertrouwen in dat ik een opleiding op MBO niveau 2 af zou kunnen maken. Wat hebben ze het mis gehad!

Kun je je voorstellen dat wanneer altijd tegen je gezegd wordt dat alles wat je wilt, te hoog gegrepen is, je hier zelf ook in gaat geloven met als gevolg dat je de moed verliest en uiteindelijk werkloos thuis komt te zitten?

Quote Jorien de Jong - Reactie Vso Artikel van NVA
Vso-leerlingen zijn kansloos op de arbeidsmarkt

Het Artikel ‘Vso-leerlingen zijn kansloos op de arbeidsmarkt’ dat in April 2018 is geplaatst op de website van het NVA geeft aan dat er 5 problemen op het VSO zijn die maken dat kinderen van het VSO kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Wat mij betreft belicht dit niet de volledige oorzaak.

Iemand die achter mij staat

Wat ik uit persoonlijke ervaring gemist heb, is iemand die achter mij staat, naar mij luistert, met mij meedenkt in plaats van voor mij denkt, mij betrekt in de keuzes die gemaakt moeten worden en vooral ook iemand die ziet wie ik ben zonder mij in een hokje te plaatsen. Iemand die mij stimuleert om de doelen te behalen die ik in mijn hoofd heb. Hoe hoog gegrepen dan ook! Die doelen kunnen kleiner en concreter gemaakt worden waardoor er misschien stap voor stap naar dat hoge doel gewerkt kan worden. Dat hoeft niet binnen een paar jaar. Zo’n doel kan bij wijze van spreken binnen een tijdsbestek van 20 jaar uitgespreid worden. Laat deze kinderen in ieder geval merken dat ze controle over hun eigen leven hebben, laat ze proberen, falen en help ze weer op de goede weg.

Ik ben blij om te zien dat er bij De 4 Elementen gekeken wordt naar wat de deelnemers zelf willen, ze volledig ondersteund worden in hun ontwikkeling en dat er gekeken wordt naar de mogelijkheid om door te groeien. Dat je beperking niet in de weg hoeft te zitten en je kunt ontdekken wie je bent.  

Mensen die met dit soort kinderen werken moeten beseffen dat moeilijk leren, niet betekend dat er geen mogelijkheid is tot leren en groei. Een laag IQ betekent niet dat je dom bent. Je leert alleen wat moeilijker en je hebt er wat meer tijd voor nodig. Deze kinderen hebben hoop en zelfvertrouwen nodig. Iemand die zegt dat ze het wél kunnen.

Jorien de Jong (Bureau Autlife) geeft haar reactie op het NVA Artikel 'Vso-leerlingen zijn kansloos op de arbeidsmarkt'

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy