Iedereen een eigen woonruimte – Blog Janny Reitsema

Elke deelnemer van het Begeleid Wonen en Werken Traject (24-uurs zorg) woont zelfstandig (met ondersteuning) in een eigen woning op het landgoed. Niets wordt gedeeld. Dit is een bewuste keuze, omdat het bijdraagt aan het ontwikkelen van zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Janny Reitsema schreef een blog over het belang van een eigen woonruimte.

Bij De 4 Elementen staat persoonlijke ontwikkeling op de eerste plaats. Daarom vinden wij dat iedereen recht heeft op een eigen woonruimte. Die heb je nodig om je zo zelfstandig mogelijk te kunnen ontwikkelen.

Er zijn verschillende soorten woonruimtes op het landgoed van De 4 Elementen. Zo wonen er deelnemers van het Begeleid Wonen en Werken traject op het water, in een woonark. Andere deelnemers wonen op het landgoed, in een moderne chalet. De woningen zijn van alles voorzien: een mooie keuken, badkamer, woonkamer en slaapkamer. Aangrenzend hebben bewoners een eigen tuin en schuur voor bijvoorbeeld de fiets.

Waarom is een eigen woonruimte zo belangrijk? Is het niet voordeliger om iedereen een kamer te geven in een groot gebouw, waarbij er een rooster is voor het gebruik van de keuken en badkamer?

Financieel gezien zou het een logische keus zijn om zo te werk te gaan, maar bij een zorgtraject met als doel zelfredzaamheid hoort eigen regie en verantwoordelijkheid, ook in huis. De eigen woonruimte biedt leermogelijkheden op verschillende gebieden, maar draagt ook bij aan rust.

Zelfstandig wonen betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor je huishouding. Leren schoonmaken, opruimen en ordenen is een belangrijk onderdeel van zelfstandigheid, iets dat het best wordt geleerd wanneer het om eigen spullen gaat. Alles binnen de muren is van de deelnemer, dit betekent dat je een ander nooit de schuld kunt geven van chaos, rommel of vuil. Een rommelig of schoon huis fungeert dus tevens als spiegel.

Een eigen woning geeft ook een zekere status. Als een deelnemer 18 jaar is, is het delen van gemeenschappelijke ruimtes nog niet zo raar. Studenten doen dat immers ook. Maar wat als iemand 35 is? Hoe voelt het om anderen te vertellen dat je geen ‘eigen huis’ hebt? Velen van ons moeten er niet aan denken om de rest van ons leven op een kamer te moeten wonen met lawaai van de buren op de hal en in de kamer naast je. Waarom zou dat voor een ander anders zijn?

Zelfstandig wonen gaat ook over eigen regie. Het betekent dat je een plek hebt waar je naar terug kunt keren als je dat nodig hebt. Een veilige, rustige plek zonder invloeden van anderen. Je kiest zelf wanneer je bezoek ontvangt en wanneer je alleen wilt zijn. Na werktijd heb je de keus om terug te keren naar je eigen huis of naar een openbare ruimte voor eventuele groepsmomenten. Die keuze draagt bij aan een gevoel van rust en vrijheid. Eigen regie en verantwoordelijkheid. Met andere woorden: Deelnemers leren om te gaan met werktijd, vrije tijd en huishoudelijke taken.

Grenzen aangeven wordt tevens een belangrijk onderdeel. Binnen jouw veilige omgeving gelden jouw regels. Als bezoek te lang blijft zitten, teveel lawaai maakt of aan je spullen zit zonder dat je dit wilt, leer je een keus te maken. Je zegt er iets van, of je ervaart wat er gebeurt als je dit niet doet. Het aangeven van grenzen is voor veel van onze deelnemers een leerdoel. Deze situaties creëren prachtige voorbeelden om op te oefenen.

Naast een stukje eigen regie heeft een eigen woonruimte op Landgoed De 4 Elementen heeft nog meer voordelen. Wonen en werken worden bij ons gecombineerd zonder het gevoel te hebben dat je in een woonvoorziening woont. Bovendien is er veel bedrijvigheid op het landgoed zoals een camping, een passantenhaven en het restaurant waardoor er diverse mensen op het terrein komen. De maatschappij komt letterlijk bij ons en er ontstaan ontzettend veel leermogelijkheden, zoals sociale en werknemersvaardigheden.

ls gevolg hiervan ontvangen onze hardwerkende deelnemers veel positieve feedback van bezoekers waardoor de eigenwaarde wordt vergroot en het verantwoordelijkheidsgevoel voor de eigen woonomgeving en het werk toeneemt. Je bent immers een deel van het team van De 4 Elementen dat mensen ontvangt en ten dienste is.

Een eigen woonruimte op het landgoed van De 4 Elementen betekent privacy en tegelijkertijd de nabijheid van de andere deelnemers. Er heerst een groot gevoel van saamhorigheid, de bewoners zijn er voor elkaar, maar hebben ook tijd voor zichzelf. Op deze manier ontstaat er een fijne sfeer welke een veilig en geborgen gevoel geeft.

Wanneer het zelfstandig wonen op het terrein goed gaat wordt gekeken naar doorstroommogelijkheden naar het dorp of in de nabije omgeving. De begeleiding wordt dan omgezet van 24-uurs zorg naar ambulant. Deelnemers krijgen begeleiding op afstand met terugval op de faciliteiten die De 4 Elementen op het landgoed biedt.

Janny Reitsema, eigenaar van De 4 Elementen, schrijft in haar blogs over haar visie op zorg, onderwijs en belangrijke onderwerpen rondom De 4 Elementen.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy