Ervaringstraingingen van De Keerzijde
22578
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22578,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.0, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_header_set_inside,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Samenwerking

Innovatie door ervaring en het los laten van niveau's

De 4 Elementen ziet een absolute meerwaarde in de samenwerking met andere bedrijven en organisaties. Zowel binnen als buiten de zorgsector ontstaan er regelmatig innovatieve projecten. Lees hier meer over ervaringstrainingen in de zorg en het los laten van niveau’s binnen het onderwijs.

Ervaringstraining met De Keerzijde

Ervaren hoe het is om hulpbehoevend te zijn, te moeten wachten op anderen en niet zelf kunnen bepalen wat je wanneer doet. Hoe voelt dat? En wat doet meer met je, dat verzorgers je helpen naar het toilet of het gevoel dat je krijgt als je per sé met een groepsactiviteit mee moet doen? Of het gemis aan contact doordat je slechthorend of slechtziend bent? Dat is wat je ervaart tijdens een training van De Keerzijde (i.s.m. De 4 Elementen in Noord-Nederland); de kans om zelf te ervaren hoe belangrijk eigen regie voor jou is.

Lees verder
Onderwijsconcept en ReCoMa-Lab

Iedereen heeft recht op onderwijs. Toch zien we regelmatig dat de huidige vorm van onderwijs niet bij iedereen aansluit, waardoor veel capaciteit onbenut blijft. De 4 Elementen heeft veel ideeën voor een nieuw onderwijstraject en krijgt nu, in samenwerking met het Alfa College, Stenden Hogeschool en HanzeHogeschool, de kans om het concept te testen. Hieronder lees je meer over het Kennislectoraat, het ReCoMaLab en de plannen voor het nieuwe onderwijstraject.

Lees verder

De Keerzijde

Meemaken is waarmaken

De Keerzijde in Samen Sterk

Zaterdag 4 februari was De Keerzijde te zien in het programma Samen Sterk op SBS6. Het item geeft meer inzicht in de werkwijze en trainingen van de Keerzijde.

De 4 Elementen was 4 februari tevens te zien bij Samen Sterk. Bekijk hier de video.

Lees verder

‘Van harnas naar zomerjurk’

In samenwerking met het Maartenshof in Groningen heeft De Keerzijde een project gedaan genaamd ‘Van harnas naar zomerjurk’. Onderdeel van het project was een training waarbij medewerkers van het Maartenshof in levende lijve ondervonden hoe het is om hulpbehoevend in plaats van hulpverlenend te zijn. De reacties van de deelnemers waren schokkend, maar positief. Hun visie op zorg is voorgoed veranderd. Bekijk hiernaast de samenvatting.

Lees verder

Ervaar hoe belangrijk eigen regie voor jou is

Ervaringstrainingen voor o.a. zorgverleners, studenten en managers

Trainingen

In Noord-Nederland biedt De Keerzijde diverse trainingen aan i.s.m. De 4 Elementen. De trainingen vinden plaats in het D4E Centrum van De 4 Elementen, in Stroobos.

Hier vindt u meer informatie over De Keerzijde. Wilt u meer informatie of deelnemen aan een training? Neem dan contact op met De Keerzijde via info@dekeerzijde.com of met De 4 Elementen via info@de4elementen.nl of het contactformulier.

De Keerzijde en De 4 Elementen bieden praktijkgerichte trainingen voor zorgpersoneel

Training overzicht

Meemaken is waarmaken!

Lees meer over de trainingen door op onderstaande titels te klikken.

1. Ervaringstrajecten - 4 Dagdelen
  • Kennismaken
  • Meemaken
  • Waarmaken.

Groepen 8- 12 deelnemers

 

2. Dagtraining effectief communiceren en samenwerken
  • Intern en/of extern (cliënten/ collega’s/ paramedici/ familie/ vrijwilligers/ leidinggevenden)
  • Inzet professionele acteurs in middagprogramma
  • Casussen uit eigen praktijk

 

Groepen max. 10 deelnemers.
Ook zeer geschikt voor teams facilitair/horeca/receptie

3. Training effectief leiderschap m.b.t. zelfverantwoordelijke teams

‘De bevlogen manager’

  • Twee trainingsdagen voor managers
  • Dagdeel Belevingsworkshop
  • Inzet professionele acteurs tijdens 2e dag

Groepen max. 10 deelnemers
In aangepaste vorm ook geschikt voor teamcoaches

4. Dagdeel aangepaste ervaringsworkshop DK Light

‘Leerzaam cadeautje’ voor  mantelzorgers  en/of vrijwilligers.

Groepen max. 10 deelnemers.

5. Korte ervaringsworkshop - Zeer geschikt voor studenten!

Doel: Kennismaken met ervaringsleren in de zorg.
Wat gebeurt er met mij wanneer ik afhankelijk word van het ‘systeem zorg’?

Groepen 8-10 deelnemers
Zeer geschikt voor studenten zorgopleidingen

Meemaken is waarmaken - Ervaringstrainingen voor in de zorg

Onderwijs

aangepast aan het individu

“Onderwijs dat aansluit bij het individu, waarbij iedereen een kans krijgt.
Daar gaan we voor.”

Hoe kunnen beroepsonderwijs en bedrijfsleven samen zorgen voor duurzame vernieuwing op het gebied van zorg, wonen en toerisme in de regio? Daar doet het Lectoraat Duurzame Innovatie in de Regionale Kenniseconomie van het Alfa-College en Stenden Hogeschool onderzoek naar. Het lectoraat heeft een kenniskring van professionals uit verschillende MBO- en HBO-opleiding. In samenwerking aangesloten bedrijvenpartners denken zij na over hoe de huidige manier van zorg, wonen en toerisme verbeterd kan worden.

Onder de naam Regionaal Comakership Laboratorium (Re-Co-Ma-lab) werken studenten en docenten van het Alfa-college, Stenden Hogeschool en Hanzehogeschool samen met bedrijven aan levende vraagstukken. De 4 Elementen is een van deze bedrijven en als partner in ontwikkeling betrokken bij het lectoraat en het (ReCoMa)lab. Al doende met- en van elkaar leren is het uitgangspunt in de samenwerking.

Janny Reitsema, eigenaresse van De 4 Elementen is een van de leden van het kennislectoraat en vond, in samenwerking met het Kennislectoraat, binnen De 4 Elementen ruimte om een nieuw onderwijsconcept te starten. ‘We zien bij onze deelnemers (Begeleid Wonen en Werken Traject) telkens weer dat het reguliere onderwijssysteem niet aansluit bij hun manier van leren. Hierdoor gaat veel talent verloren. Door te zoeken naar andere vormen van ontwikkeling kunnen ook deze jongeren, nu bestempeld als ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ straks participeren in de maatschappij.’

Daarnaast speelt het onderwijstraject een rol bij het verkleinen van het gat tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. In Nederland zijn we gewend in niveaus en in ‘groepjes’ te denken; BOL, BBL, MBO, HBO, WO, welke apart en volgens één onderwijsmethode worden opgeleid. Wanneer studenten in het bedrijfsleven aan de slag gaan mist er vrijwel altijd essentiële (theoretische of praktijk) ervaring. In het ReCoMaLab bij De 4 Elementen wordt getest of door het loslaten van de verschillende niveaus andere resultaten behaald kunnen worden. Er wordt ingespeeld op projecten waar mensen met verschillende achtergronden samenwerken aan praktijkopdrachten. Hierin speelt zowel de theoretische vakkennis als praktijkervaring een rol. Aan vakken die nu veel problemen opleveren (Rekenen, Nederlands, Engels) wordt op een dynamische manier gewerkt, bijvoorbeeld door wiskundige berekeningen voor/tijdens de realisatie van een nieuw gebouw, of door op bepaalde dagen alleen Engels met elkaar te spreken.

Woensdag 9 november j.l. kwamen de ReCoMaLab docenten van  het Lectoraat dat onder bezielende leiding staat van lector Ineke Delies bij elkaar op De 4 Elementen waar de eerste stappen voor het nieuwe opleidingstraject  zijn gezet. Uit het overleg bleek dat het plan voor een nieuw opleidingstraject voor veel inspiratie zorgt. Er zijn al ideeën over eventuele studenten die vastliepen in het huidige onderwijsstelsel en op deze manier een kans kunnen krijgen om de opleiding alsnog af te maken. De vergadering werd afgerond met een rondleiding over het Landgoed van De 4 Elementen, waar zichtbaar bewezen is dat met passend onderwijs ontzettend veel mogelijk is.

ReCoMa-Lab

De 4 Elementen is een ReCoMa-Lab. Dit betekent dat het opleidingstraject zal starten op Landgoed De 4 Elementen. In het Regionaal Comakership Laboratorium (ReCoMa-Lab) werken studenten en docenten van diverse opleidingen van Alfa-college en Stenden Hogeschool samen met o.a. De 4 Elementen aan innovatie. Het vraagstuk wordt vanaf het begin door de partners gezamenlijk verkend. Het blijkt een zeer succesvolle formule voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Lees verder

Onderwijsconcept en ReCoMa-Lab

Hoe kunnen beroepsonderwijs en bedrijfsleven samen zorgen voor duurzame vernieuwing op het gebied van zorg, wonen en toerisme in de regio? Daar doet het Lectoraat Duurzame Innovatie in de Regionale Kenniseconomie van het Alfa-College en Stenden Hogeschool onderzoek naar. Het lectoraat heeft een kenniskring van professionals uit verschillende MBO- en HBO-opleiding. In samenwerking aangesloten bedrijvenpartners denken zij na over hoe de huidige manier van zorg, wonen en toerisme verbeterd kan worden.

Lees verder
Samenwerking tussen Alfa College, Stenden Hogeschool, Hanzehogeschool en De 4 Elementen
Samenwerking tussen Alfa College, Stenden Hogeschool, Hanzehogeschool en De 4 Elementen
Samenwerking tussen Alfa College, Stenden Hogeschool, Hanzehogeschool en De 4 Elementen
Samenwerking tussen Alfa College, Stenden Hogeschool, Hanzehogeschool en De 4 Elementen
sbb erkend leerbedrijf

[:]